събота, 22 ноември 2014 г.

Елда: състав, свойства, ползи и рецепти. Диети и отслабване с елда

 Елдата е достъпен, евтин и вкусен продукт за всяка трапеза. Нарича се също и "гречка", защото някога е била отглеждана главно в манастирите на гръцки монаси, които в това време са били по-добри в земеделието от местни фермери. Родното и място обаче е Южен Сибир, откъдето тази култура се е разпространи навсякъде.
 Уникалност и практическата стойност на тази култура, е в това, че тя не се нуждае от никакви минерални торове и не се страхува от плевели, и дори ги измества. Така почти не се налага намесата на земеделския производител в производството й - трябва само да я засади и да я събере.



Състав на елдата 
Елдата е просто незаменим продукт за здравословна диета. Нейните зърна съдържат:
- до 16% лесно усвоими протеини, сред които са от съществено значение аминокиселини лизин и аргинин (това прави елдата равностоен заместител на месото);
- до 30% въглехидрати;
- 3% мазнини;
- минерални вещества - желязо, калий, фосфор, цинк, мед, калций, бор, магнезий, йод, никел и кобалт;
- витамини B, PP, рутин;
- 1.3% фибри;
- до 70% нишесте;
- ябълчена, лимонена и оксалова киселина;
- 2.5% захари.


Предимства и лечебни свойства на елдата

 Елдата e висококалоричнa - в 100 грама продукт има почти 307 калории.
Богатството от лечебни свойства на елдата я прави подходяща не само за ежедневна употреба, но и за хранителни диети. Препоръчва се при хипертония, отоци и едеми, чернодробни заболявания и атеросклероза.

 Желязото, съдържащо се в състава на елдата, стимулира образуването на червени кръвни телца и осигурява здрава кожа.

 Калцият се бори срещу крехките кости, чупливи нокти и коса, и срещу кариес.
Калият помага за регулиране на кръвното налягане.

 Магнезият има доказано действие при наднормено тегло и депресия.

 Фактът, че елдата в сравнение с другите зърнени култури, съдържа по-малко въглехидрати, я прави много полезна за диабетици и хора с наднормено тегло. Хлябът и картофите, които са противопоказани при тези заболявания могат да бъдат заменени от елдата и ястията, приготвени от нея.

 Заради ниското съдържание на въглехидрати и изобилието на фибри тя е силно препоръчителна и за възрастните хора.

 Диетата с елда е полезна при ревматизъм особено при изострянето му. Тя може да помогне значително за облекчаване на болката в ставите и подуването им.

 При киселини: 3 пъти на ден по една четвърт чаена лъжичка брашно от елда, трябва да се взема преди хранене.

 При анемия: взема се брашно от елда, 2 супени лъжици преди хранене, по 4-5 пъти на ден. Необходимо е да се пие с топло мляко. А след хранене се препоръчва да се приема елда с мед по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

 Елдата помага и при заболявания на щитовидната жлеза. Смесват се 1 чаша брашно от елда, 1 чаша мед от елда и 1 чаша нарязани орехи. Сложете сместа в плътно затворен стъклен буркан. Веднъж седмично яжте само от нея - сутрин, обед и вечер, залята с топла вода или чай. Така получавате едновременно и лечение, и една чудесна разтоварваща диета. Курсът на лечение е два месеца.



 При кожни заболявания и ожулвания също може да използвате елда. Първо леко запържете семената в тиган. След това ги смелете на прах и ги смесете с вода до консистенция на леплива смес. Наложете в продължение на 20 минути върху възпалените участъци от кожата.

 При атеросклероза: 3 супени лъжици брашно от елда се разтварят в 300 мл студена вода. След това се долива един литър вряла вода и се вари няколко минути, докато се сгъсти. Разбърквайте периодично. Получената смес се приема студена по 100 мл сутрин и вечер. Курсът на лечение е 2 месеца, след това - 1 месец почивка и може да повторите отново.
 Друга лесна рецепта при атеросклероза: разтваря се в 100 мл. вода една супена лъжица брашно от елда и се вари няколко минути на слаб огън. Пие се  2 пъти на ден по 1 чаша.

Голямото количество рутин, съдържащо се в елдата има лечебен и профилактичен ефект за разширени вени и при хемороиди. Рутинът спира кървенето, укрепва и уплътнява стените на кръвоносните съдове. Ето защо елдата е полезна при сърдечно-съдови заболявания  - тя може да засили имунната система и да подобри общото и мозъчното кръвообращение

 Елдата не само помага на сърцето, но също така и на черния дроб, отстранявайки излишния холестерол от организма и предпазва от сърдечни проблеми и болестта на Алцхаймер.

В народната медицина:
 Обвивките от семената на елдата също интересен имат лечебен ефект - с тях се пълнят възглавниците за да доставят спокоен и пълноценен сън.

 Елдата се използва и за масаж - съдържащите се в зърно микроелементи ефективно действат на биологически активните точки за акупресура заради заострената форма на зърната. Елдата може да се сложи и под пластир върху активните точки на тялото и да се носи в продължение на няколко дни, за да се презаредите с жизнена енергия.

 За предотвратяване на различни заболяване народната медицина препоръчва ежедневно да се ходи по зърна на елда. По този начин, въздействайки върху множеството активни точки на стъпалата на краката, можете да регулирате функцията на вътрешните органи.


 За да съхраните всички полезни свойства на елдата, трябва да можете да я готвите правилно. Не я накисвайте, не я подлагайте на дълга термична обработка при готвене и не добавяйте мляко или захар, тъй като може да унищожите част от полезните и хранителни вещества.



Как да готвим елдата


 Съотношението за правилно приготвяне на елдата трябва да е точно 1:2 - зърна:вода. Съдът в който се вари не трябва да е емайлиран, а метален, и за предпочитане с удебелен дъно. След като заври водата,котлонът трябва да се намали на умерен огън, а в самия край на готвенето - на слаб, но достатъчен за да поддържа кипенето на водата. Вари се под плътно затворен капак, без да се разбърква.



Елда за отслабване

 Вкусовите качества на тази зърнена култура са много високи. От елдата може да се направят най-различни ястия - не само каши, но и супи, ,запеканки (пърленки), гювечи,  пудинги.
Но можете да използвате елдата и с като средство за отслабване.

Диета с елда
 За една или две седмици на диета с елда може да свалите от 7 до 12 килограма. И то без много затруднения, защото елдата дава усещане за ситост,като едновременно с това прочиства организма.
 За да си приготвите елда за диетата е необходимо само да я залеете вечерта с кипяща вода - и на сутрин тя вече е готова. Няма нужда да се вари повече. Трябва да се консумира без сол и подправки. Може да я залеете с нискомаслено кисело или прясно мляко. Един литър нискомаслено мляко и прясна елда - това е дневният порцион в диетата с елда. Можете също да пиете в неограничено количество вода и зелен чай.

 Елдата може да се залее с мляко за през нощта  - обикновено на половин чаша на зърна се добавя една чаша мляко. Можете да добавите обаче и повече мляко - тогава получавате полезна зърнена напитка :)
 Две седмици на такава еднообразна храна разбира се, малко прекалено много. Но опитайте поне една една седмица - и просто няма да се познаете!



Източник: http://inflora.ru/

Паяци покриха гръцки град с огромна паяжина!

Ако мразите паяци, тези сцени ще ви се сторят като истински кошмар.  В западната част на Гърция, в град Айтолико е изникнало 300-метро...